Stadsfesten avgörande för en blomstrande kommun

Nyheter

Nyheter & Blogg

Stadsfesten avgörande för en blomstrande kommun
Malin Jakobsson
/ Kategorier: Daglig nyhet, Veckonyhet

Stadsfesten avgörande för en blomstrande kommun

Då detta evenemang växt sig stort och är av största vikt för Eksjö kommun har uttrycket ”Alltid sista helgen i augusti” blivit en slogan för vår stadsfest. Den turistekonomiska effekten av stadsfesten för Eksjö uppgår till ca 12 miljoner kronor årligen och stadsfesten har blivit ett etablerat namn i festivalsammanhang. Mer än hälften av våra besökare kommer dessutom från platser utanför vår kommungräns.

Vi-andan inom vår förening ser vi som vår absolut största framgångsfaktor. Vi har en stabil huvudfunktionärsgrupp med stor erfarenhet där glädjen det innebär att planera och genomföra en festival tillsammans är vår gemensamma nämnare. Varje funktionär är en individuell pusselbit vars olika kön, etnicitet eller ålder gör Eksjö Stadsfest till en fest för alla!

En annan viktig ingrediens är våra samarbeten med Eksjö kommun, olika sponsorer, föreningar och samarbetspartners. Utan dem skulle vi inte kunna genomföra en stadsfest av denna dignitet.

Våra kontinuerliga funktionärsutbildningar genom åren i evenemangssäkerhet och bemötande har gjort oss till ett gott exempel för andra festivaler i hur man kan arbeta kring frågor som rör publiksäkerhet, sexuella trakasserier och känslan av trygghet för våra besökare. Trots detta möts vi av visst tvivel om Fiesta Eksjö verkligen behöver de kommunala bidraget vi tilldelats. Men förutom den rent turistekonomiska effekten ser vi ytterligare vinning i att satsa på oss.

Bakom Eksjö stadsfest står den ideella föreningen Fiesta Eksjö som sedan 2013 leds av en oavlönad styrelse som planerar och genomför stadsfesten på sin fritid. Att vi valde att leda stadsfesten på detta sätt var ett medvetet beslut för att få ordning på ekonomin och vinna tillbaka förtroendet hos kommun och företagare efter tidigare lednings misstag. Vi har bevisat att vi nu är en styrelse att lita på som vill se framåt och är professionella i det vi gör.

Vi motiveras av vårt brinnande engagemang att göra denna fest för vår kommun och människorna som bor här.

Att växa upp som ung i Eksjö idag är numera något att vara stolt över. Eksjö är omtalat för att vara en evenemangsstad där det händer mycket. Eksjö stadsfest har gett ringar på vattnet. Vi är en plattform för lokala band och förmågor från höglandet att visa sig. Timmarna i replokalen ger resultat då det finns scener att spela på.

Vi ger föreningar möjlighet att tjäna pengar genom att arbeta för oss under genomförandet av stadsfesten. Butiker i Eksjö får nya kunder och kan marknadsföra sig. Företag kan synas tillsammans med oss och på så vis nå utanför kommungränserna.

Alla tjänar vi på att det finns en stadsfest. Fiestas minusresultat har förvandlats till plusresultat och dessa pengar går vidare till nästa års stadsfest vilket används till att utveckla och bredda oss från år till år. Detta för att Eksjö Stadsfest ska vara något som inte bara lever vidare utan ger en tillväxt för hela vår kommun vilket sätter Eksjö på kartan. Att vi får ett kommunalt bidrag är ett kvitto på att det vi gör är viktigt, vilket i sin tur är en väl investerad summa för marknadsföringen av varunamnet. Eksjö och turistnäringen som är betydelsefull för vår kommuns tillväxt.

Vår önskan är att alla i Eksjö kommun ska vara goda ambassadörer för vår stadsfest!

Kom som besökare eller bli funktionär. Låt ditt företag bli sponsor för att visa att vi har ert stöd. Var stolta över vår stadsfest och prata om den med era vänner och bekanta.

Vi välkomnar er till årets bästa stadsfest den 24-25 augusti!

Maria Stejdahl
ordförande, Föreningen Fiesta

Print
6745 Betygsätt den här artikeln:
3.8