En hållbar Eksjö Stadsfest

Nyheter

Nyheter & Blogg

En hållbar Eksjö Stadsfest
Eksjö Stadsfest
/ Kategorier: Daglig nyhet, Veckonyhet

En hållbar Eksjö Stadsfest

Fiesta Eksjö har till ändamål att arbeta för att främja utvecklingen i Eksjö stad med omnejd inom områdena kultur, idrott och näringsliv. Vårt primära syfte är ungdomsverksamhet, men ändamålet vänder sig även till alla andra åldersgrupper. Vår verksamhet ska i första hand utmynna i Eksjö stadsfest.

  • Efter elva stadsfester i Eksjö och med den tolfte inom räckhåll vet vi att stadsfesten bidrar till många positiva effekter för samhället runtomkring oss såsom marknadsföring, turism och ekonomisk tillväxt. Vi har en turistekonomisk effekt på ca 17 miljoner kronor år 2018. Vi har i vår förening satsat på att utbilda våra funktionärer inom evenemangssäkerhet för att kunna bemöta vår publik och genomföra stadsfesten på bästa möjliga sätt. Vi ser att vi varit framgångsrika i vårt säkerhetsarbete och kan erbjuda våra besökare en trygg festival säger Maria Stejdahl, ordförande Fiesta Eksjö.

Då Fiesta Eksjö har en ambition att ständigt utvecklas och ligga i framkant inser vi att vi kan betraktas som en plattform för hållbarhet och förändring med tanke på hur många människor vi når ut till. Hur kan vår festival fostra beteendeförändring och nya initiativ för en bättre värld? Och hur kan vi ta ansvar för miljömässig och social hållbar utveckling?

  • Alla kan vi göra något och tillsammans kan vi göra ännu mer för en hållbar värld och en grönare planet. Det är därför oerhört positivt att Eksjö stadsfest drar sitt strå till stacken och bland annat minskar plasten, ökar vegetariska maten och underlättar klimatsmarta resor. Det är viktigt att publika sammanhang som drar mycket folk går före och visar att det miljöansvar inte är jobbigt utan bidrar med mervärden såsom en renare stad och bättre hälsa, säger Nina Ekelund, klimatexpert, 2050

En hållbar Eksjö stadsfest innebär att vi kommer satsa extra på utveckling inom följande områden utifrån FN:s Globala Mål som ska vara uppnådda 2030 (Agenda 2030):

Vi har valt följande fokusområden från FN:s 17 Globala mål:

 

1. Mål 5 Jämställdhet.

  • Vi deltar i projektet Dare To Care i samarbete med Svensk Live och RFSU för att främja ömsesidighet och förebygga sexuella övergrepp.

 

2. Mål 12 Hållbar Konsumtion och Produktion

  • Vi har ställt krav i avtalen med krögare på festivalområdet att inte använda engångsartiklar i plast, ha minst ett vegetariskt alternativ och källsortera.

 

3. Mål 13 Bekämpa klimatförändringarna

  • Vi har i samarbete med Aneby Buss egna stadsfest-bussar som gör det möjligt för festivalbesökare att åka kollektivt för att på så sätt minska transporternas klimatpåverkan. Fiesta Eksjö kommer klimatkompensera för vår del av bussbiljett-intäkten.

 

4. Mål 14 Hav och Marina resurser

  • Vi kommer inte ha engångsplast på våra staket utan återanvändningsbara insynsskydd för att minska plasten i samhället.

För mer information om Globala målen : https://www.globalamalen.se/

 

Kontakt Fiesta Eksjö: Maria Stejdahl, ordf@fiestaeksjo.se, 070-2076644

Klimatexpert: Nina Ekelund, 2050, nina.ekelund@2050.se, 073-5022464, www.2050.se

Svensk Live: Hanna Rothelius, projektledare, hanna@svensklive.se, 0702-80 72 17, www.svensklive.se

Print
1534 Betygsätt den här artikeln:
inga betyg