Dare to Care

Nyheter

Nyheter & Blogg

Dare to Care
Malin Jakobsson
/ Kategorier: Daglig nyhet, Veckonyhet

Dare to Care

Nu presenteras festivalerna som ingår i Dare to Care - en satsning som engagerar arrangörer, publik och artister i att tillsammans skapa en aktiv och positiv publikkultur. Projektet, som drivs av Svensk Live i samarbete med RFSU och med finansiering av Svenska Postkodstiftelsen, kommer samarbeta med minst åtta festivaler under två år.

Ett utbildningsmaterial har tagits fram för att utbilda festivalorganisationerna på olika nivåer och på plats finns möjlighet för festivalbesökarna att lära sig mer och ta ställning för ömsesidighet. För innehållet och utbildningsinsatserna står RFSU, Riksförbundet för sexuell upplysning.
- Festivalerna stöttas i att skapa en omtänksam publikkultur. Besökarna kommer att möta Dare to Care genom RFSU-utbildade volontärer som leder samtal om samspel, kommunikation och ömsesidighet i mötet mellan människor. De ger också konkreta tips för att tidigt kunna ingripa om man ser någon som inte verkar respektera andras gränser, säger Pelle Ullholm, sakkunnig på RFSU.

Totalt samlar de fem festivalerna 315 000 festivalbesökare och 20 000 volontärer, försäljare och artister som alla på olika plan kommer kunna ta del av och sprida budskapet i Dare to care.
- Styrkan i den här satsningen är att vi kan använda de arenor där vi verkar - festivaler, konserter och klubbar, som är platser som starkt formar vår identitet och livsstil, för att driva ett förändringsarbete som förhoppningsvis ger avtryck i hela samhället. Vi har möjlighet att nå många samtidigt både genom festivalerna och genom de runt 200 medlemsorganisationerna i Svensk Live, som står bakom satsningen, säger Hanna Rothelius, projektledare för Dare to care på Svensk Live.

- För att skapa den härliga och underbara festival som Lollapalooza ska bli behöver verkligen alla hjälpas åt, vilket är grundidén med Dare To Care. Tillsammans med publiken ska vi se till att Lollapalooza blir en fantastisk och trygg upplevelse för alla! Svårare än så är det egentligen inte och vi är väldigt stolta över att få göra detta tillsammans med
Svensk Live och RFSU, säger Patrick Fredriksson, Partnership Director för Live Nation Sweden.

- Dare to Care är för oss på Eksjö stadsfest en naturlig fortsättning på vår långvariga utbildningssatsning av vår organisation för att vår publik ska känna sig trygg vid våra evenemang. Vi är stolta och glada över att Svensk Live ger oss som en ideell förening denna chans till utveckling. Vi hoppas och tror att vi ska få fler människor att våga bry sig och att detta ska ge ringar på vattnet på det småländska höglandet. Vi hoppas detta skapar en positiv folkrörelse, säger Maria Stejdahl, ordförande för Fiesta Eksjö.

- Sexuella övergrepp och trakasserier under festivaler har i ökande grad rapporterats de senaste åren och att kunna erbjuda en säker miljö för alla är prioriterat. Vi är därför glada att tillsammans med Svensk Live utveckla dialogen om samtycke och ömsesidighet med festivaldeltagare för att få till en långsiktig förändring i beteenden och värderingar, säger Marie Dahllöf, generalsekreterare för Svenska Postkodstiftelsen.

Print
2069 Betygsätt den här artikeln:
5.0